ΙΟΣ

Τυροκομείο ΝΙΩΤΙΚΟ

Το τυροκομείο ξεκίνησε το 2007 με πρωτοβουλία του Δήμου της Ίου με σκοπό να αναδείξει την παράδοση του νησιού στην τέχνη της τυροκομίας, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Το 2013, με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξή του, το τυροκομείο άλλαξε τον χαρακτήρα του από κρατικό σε ιδιωτικό, ανεβάζοντας όλο και περισσότερο το φραγμό παραγωγής και ποιότητας.

Το Νιώτικο είναι ένα μικρό παραδοσιακό τυροκομείο με προϊόντα υψηλής ποιότητας. Στη διαδικασία παραγωγής χρησιμοποιείται τοπικό – αγνό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, που παράγεται από ζώα ελεύθερης βοσκής χωρίς να αφαιρεί τα θρεπτικά συστατικά του ή να προσθέτει συντηρητικά ή άλλες ουσίες.

tyrokomeio-niotiko-ios

Η παραγωγή τυριών στην Ίο βασίζεται σε αίγες και πρόβατα από τοπικές φυλές της Ίου, των οποίων η προέλευση έχει χαθεί στα βάθη των αιώνων. Η εκτροφή αιγοπροβάτων στο νησί ξεκίνησε στην αρχαιότητα με τα βοοειδή να εισάγονται στη ζωή των Κυκλάδων από τους Ενετούς αργότερα.

Η Τυροκόμηση στην Ίο

Η Ίος έχει μακρά παράδοση στην τυροκομία. Αλλά απέκτησε ένα οργανωμένο τυροκομείο πολύ πρόσφατα. Η μονάδα δημιουργήθηκε το 2007 από τον δήμαρχο του νησιού. Το όραμα του εμπνευσμένου πρώην δήμαρχου ήταν να βάλει το νησί στον χάρτη τυριών της Ελλάδας. Το έργο ήταν επιτυχές. Η ποιότητα των προϊόντων, το υπέροχο γάλα τους, η ασφάλεια που δίνει στους εμπόρους μια οργανωμένη μονάδα, όλα αυτά συνέβαλαν στην αναγνώριση των θησαυρών της Ίου σε όλη τη χώρα και στην τόνωση της τοπικής ζωοτεχνίας.

Με υπομονή, επιμονή, σκληρή δουλειά και πάθος για τη γη και τα δώρα της, οι άνθρωποι της εταιρείας παράγουν προϊόντα ξεχωριστά και κερδίζουν συνεχώς διακρίσεις. Ο πρώτος τυροκόμος είναι πλέον συνταξιούχος και η θέση του πήρε ο βοηθός του όλα αυτά τα χρόνια, τον Αυγουστίνο.

Η μονάδα βρίσκεται σε μια μοναδική τοποθεσία του νησιού στα 450 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, οπότε έχει άμεση επαφή με τους αγρότες της περιοχής.

Η αγάπη τους για τα παραδοσιακά προϊόντα και οι μέθοδοι παραγωγής τους, καθώς και η επιμονή τους στον ποιοτικό έλεγχο και τη λεπτομέρεια σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή τυριών ανώτερης ποιότητας. Καθένα από αυτά περικλείει τις γεύσεις και τα αρώματα της τοπικής γης που οδηγεί τον δοκιμαστή σε ένα ταξίδι αισθήσεων και αναμνήσεων.

Τα Προϊόντα του Τυροκομείου

Η ονομασία βγαίνει από το όμορφο νησί της Ίου. Δημιουργήσαμε ένα εξαιρετικό προϊόν με έμφαση στη γεύση, τη Νιώτισα.

Μία 100% αγελαδινή γραβιέρα αποκλειστικά με γάλα του νησιού, ένα χειροποίητο προϊόν με 4μηνη ωρίμανση. Ta προϊόντα παράγονται με γάλα των αγελάδων Jersey, η οποία παράγει γάλα με μοναδική μυρωδιά και γεύση.